معيارهای گزينش خبر : كدام خبر ، چرا؟
نعيم بديعي
هر روز صدها و شايد هزاران رويداد گوناگون در گوشه وكناركشور و جهان اتفاق مي افتد. تهيه، انتخاب و ارائة خبر از اين وقايع كارعادي و روزمره روزنامه نگاران در سالنهاي تحريريه است. اين انتخابها و تصميم گيريها بي اساس و تصادفي نيست. روزنامه نگاران معمولاً براي خود، ضوابط و معيارهايي دارندكه با توجه به آن معيارها، وقايع «خبري» را از «غيرخبري» تميز مي دهند.
اين حقيقت دارد كه ضوابط و معيارهاي گزينش خبر، تحت تأثير عوامل گوناگوني شكل مي گيرد. از اين رو آنچه به نام «خبر» ارائه مي شود، حاصل تصميم گيريهاي مختلف است. اين نيز حقيقت دارد كه وقايع دنياي خارج، واقعي، عيني و تغييرناپذيرند؛ بنابراين با توجه به اين اعمال نظرها، تصميم گيريها و انتخابها،«خبر»واقعيت (Reality) را به صورت واقعيت نسبي (Relative) نشان مي دهد.
بحث عمدة اين مقاله، بررسي ضوابط و معيارهاي گزينش خبر و بطوركلي عواملي است كه بر فرايند خبر، از رويداد تا خواندن، تأثير مي گذارد. براي اين منظور، ابتدا به مفهوم«گزينشگري» (Gatekeeping) مي پردازيم و پس ازآن «ارزشهاي خبري» (News Values) را كه در ماهيت رويدادهاي واقعي وجود دارد، مورد بررسي قرار مي دهيم.